Wil je graag wat meer gaan tuinieren? Wil je een tuin waar je heerlijk kan ontspannen, of juist eentje die een reflectie is van je talent voor ontwerp en kunst? Wat voor tuin je ook wil en hoe vaak je ook al bij Hillhout hebt gekeken voor die natuurlijke schutting die alles helemaal samen gaat brengen; hoe wordt je nu een kei in tuinieren? En, nog veel belangrijker; hoe zorg je ervoor dat je tuin voor jou een écht heiligdom wordt? 

 

Doel en functie 

 

Iets om je af te vragen voordat je überhaupt die groene vingers aantrekt (wacht, nee…) is wat je van je tuin wil. Dat kan je letterlijk opvatten—misschien wil je wel alles omtoveren tot een prachtige moestuin en specifieke groenten en bloemen groeien—maar het is niet per se zo bedoeld. De functie die jij van je tuin verlangt ligt namelijk in het directe verlengde van hoe hij eruit zou moeten zien om voor jou te werken als ‘heiligdom’ in de breedste zin van het woord. Dus, hoe wil jij je tuin gebruiken? Moet het inderdaad een moestuin zijn, eentje waar je heerlijk met je handen in de aarde kan werken en alle groenten voor je huisgemaakte recepten zelf kan groeien? Of wil je misschien juist een tuin die erop is ingesteld om zoveel mogelijk mensen te gast te zijn? Een tuin met ontvangst en gezelligheid als primaire functies heeft hele andere prioriteiten in het ontwerp dan een moestuin of een moderne kunsttuin. Er moet in een tuin waar je graag etentjes en feestjes geeft veel ruimte zijn om te zitten én te staan, maar ook eventueel ruimte om te kunnen koken en elementen die de hele ruimte gezelliger maken, zoals lampionnen en kleurrijke versiering. 

 

Tuinieren voor beginners

 

Of je nu dus een volledige moestuin bent begonnen achter je gezinswoning in een buitenwijk, of maar een klein stukje van je verder bestrate tuin hebt overgehouden voor je lichtgroene vingers; hoe begin je nu met tuinieren? Net zoals bij veel dingen is het goed om eerst even onderzoek te doen. Wat voor planten, bloemen en/of groenten wil je graag laten groeien? Richt je tuin in naar de omstandigheden die voor die planten het fijnst zijn, en zorg dat je het een en ander weet voordat je begint. 

 

Je tuin omtoveren tot een heiligdom dat voor jou werkt én hem vervolgens bijhouden; dat is een hobby waar iedereen aan kan beginnen. Tuinier ze!

Geef een reactie

Back To Top