Gratis verzending én retour boven € 50,-
Retour? Binnen 24 uur geld terug!
Veilig betalen

Tips om je kleding mooi te houden!

07-12-2016

Tips om kleding mooi te houden
Je kleding blijft het mooist als je het zo min mogelijk wast, maar hoe houd je je kleding dan fris?
Je kunt je kleding zowel buiten als binnen laten luchten. Wil je je kleding liever stomen? Je kunt kleding ook laten stomen in de douche, na het douchen. Door dit te doen frist je kleding al behoorlijk op en blijft het langer mooi. We leven wel in een tijd dat we graag schone, gewassen kleding dragen. In dit artikel geven wij een aantal tips om je kleding goed te houden. Het is natuurlijk wel zaak om de wasvoorschriften te volgen die op het etiket van het kledingstuk staat vermeld.

Handwas is niet altijd beter dan machinewas
Nederlandse vrouwen blijken 'vuurvaste' handen te hebben waardoor de temperatuur vaak hoger is dan 30 graden. Ook kan de kleding te lang stil blijven staan in water met teveel waspoeder. Fijne handwas moet snel gebeuren en daarbij mag je niet te veel wrijven. Naast te warm kan te koud water ook funest zijn voor wol; de vezels kunnen 'schrikken' en in elkaar krimpen. Wij raden in veel gevallen een kort wolwasprogramma op 30 graden aan. Als het wasprogramma klaar is moet je de kleding zo snel mogelijk uithangen/leggen. 

Zijde
Zijde kun je het beste wassen met babyshampoo en bij wassen in de wasmachine is een waszak aan te bevelen. Zijde is namelijk net als haar een dierlijke vezel met een beschermend laagje. Door zijde te wassen met babyshampoo wordt de stof het minst aangetast.

Help! Mijn trui pilt...
Pillen heeft niets te maken met goedkope kwaliteit, maar is een eigenschap van veelal wollen vezels. De uitstekende 'haartjes' waar wrijving op komt haken in elkaar en vormen bolletjes. We raden aan om deze met een pilkammetje te verwijderen. Op den duur zal het pillen wel verminderen maar helemaal wegnemen zal het niet. Mocht je je toch storen aan het pillen, dan is Merino wol een mooi alternatief. De vezels van deze wolsoort hebben minder 'haakjes', zijn gladder, waardoor deze wol minder pilt.

Hoe verwijder ik vlekken?
Probeer zo min mogelijk met vlekkenmiddelen te werken om vlekken plaatselijk te behandelen. Het hangt van de stof af maar bij plaatselijk wrijven blijf je het meestal zien. Zo nodig een algemeen vlekkenmiddel aanbrengen en dan het kledingstuk in z'n geheel in de wasmachine doen is aan te raden. Klinkt als reclame maar werkt echt beter; bij donkere kleding vloeibaar wasmiddel voor zwart gebruiken.

Het gebruik van de wasmachine
Bij machinewas is het beter om weinig dan teveel wasmiddel toe te voegen. Kleding verarmt dan minder snel en de huidige wasmiddelen zijn zo geconcentreerd dat er snel te veel wordt gebruikt. Viscose kan overigens hard aanvoelen als het uit de wasmachine komt, met opdrogen wordt de stof weer soepel.

Het gebruik van de droger
De droger zo min mogelijk gebruiken voor bovenkleding, deze kan krimpen, slijt sneller en kan vaal worden. Ook uit milieuoverweging is het natuurlijk beter om zoveel mogelijk op te hangen, zowel op de hanger als over een rekje. (Kan daarnaast strijken overbodig maken!)

zoom add-bag pencil arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up bag caret-down caret-left caret-right caret-up check close down left minus plus right search star-half star up icon-whatsapp